Το γνωστικό αντικείμενο της Τεχνολογίας Συστημάτων (Systems Engineering) είναι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η υλοποίηση, η συντήρηση, η διάθεση και η λειτουργία συστημάτων στα οποία συνεργάζονται το hardware, το λογισμικό και οι χρήστες.
Μετά την Τεχνολογία Λογισμικού 1 και 2 η Τεχνολογία Συστημάτων έρχεται στο τελευταίο εξάμηνο να «παντρέψει» ότι διδάχθηκε ο σπουδαστής σε λογισμικό και hardware, δίνοντας του την ευκαιρία να αναπτύξει μόνος του ένα πρωτότυπο ενσωματωμένο σύστημα κάτω από (σχεδόν) πραγματικές συνθήκες.
Η Τεχνολογία Συστημάτων δεν είναι καινούργιος τομέας, ακόμα και στην αρχαιότητα κατασκευάζονταν πολύπλοκα συστήματα (π.χ. τριήρεις). Το καινούργιο είναι η ανάπτυξη της μικροηλεκτρονικής και της πληροφορικής που μας επιτρέπει να κατασκευάζουμε πολύπλοκα συστήματα που λειτουργούν αυτόνομα, επεξεργάζονται γρήγορα μία πληθώρα πληροφοριών και αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους (π.χ. κινητά τηλέφωνα, κλιματιστικά, ιατρικές συσκευές κ.λ.π.)

Περιεχόμενα του μαθήματος είναι:

ØΣημαντικές Ιδιότητες Συστημάτων

ØΣυστήματα και το περιβάλλον τους, Ανάδραση

ØΕισαγωγή στα Ενσωματωμένα Συστήματα,

(ιδιαιτερότητες του προγραμματισμού τους)

ØΜέθοδοι Τεχνολογίας Συστημάτων

(από τις απαιτήσεις μέχρι την απόσυρση)

ØΠρομήθεια Συστημάτων και Υποσυστημάτων

ØΔιεθνή 7Στάνταρτς Τεχνολογίας Συστημάτων

Στη διάρκεια του μαθήματος διδάσκονται τα βασικά εργαλεία της ΤΣ και εξετάζονται μια σειρά από διεθνή πρότυπα καθώς και ένα πλήρες σύστημα ανάπτυξης συστημάτων/προϊόντων προσαρμοσμένο από την διεθνή βιομηχανική πρακτική. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την αξιοπιστία των αναπτυσσομένων συστημάτων.

Το μάθημα περιέχει:Θεωρία (50%)

Εργασία σε Ομάδα (50%)

-Ανάπτυξη και λειτουργία ενός συστήματος βασισμένου σε υπολογιστή (embedded system).